تکثیر و پرورش مرجان

تکثیر مرجان های دریایی

اکثر خانواده این مرجانها از طریق جوانه زدن تکثیر می گردند به عنوان مثال ماش روم ها و ساکریتیفون ها در اطراف خود…

الف)مرجانهای نرم:

اکثر خانواده این مرجانها از طریق جوانه زدن تکثیر می گردند به عنوان مثال ماش روم ها و ساکریتیفون ها در اطراف خود همانند گیاهان شروع به جوانه زدن می نمایند و جوانه ها شروع به رشد نموده و به علت نیاز به نور در اب شناور شده و روی بستر های سخت و سنگهای موجود در محیط اطراف خود چسبیده و مجددا پس از طی مراحل رشد به صورت مجزا شروع به تکثیر از طریق جوانه زدن می نمایند.
در برخی از انواع دیگر از قبیل مرجانهای درختی و سینولاریا نیز از روش قلمه زدن استفاده می گردد که در این روش با بریدن قسمتهایی مناسب از آن و ضد عفونی کردن و قرنطینه آنها را به صورت اجباری و با استفاده از چسب های مخصوص روی بسترهای سخت چسبانده و سپس هر یک از قسمتها به طور مجزا شروع به رشد و تکامل نموده و به صورت کامل در می آید. لازم به ذکر است تمامی مرجانهای این گروه قابلیت تکثیر از طریق جوانه زدن را دارا میباشند.

ب)مرجانهای پولیپی:

تمامی این خانواده به صورت گروهی و یا به عبارتی کلونی زیست می نمایند، یعنی شامل مجموعه ای از گونه های مختلف در یک محیط می باشند و بهترین و مرسوم ترین روش جهت تکثیر آنها قرار دادن بستر مناسب در مجاورت بستر اقامت آنها می باشد که این عمل سبب افزایش تعداد آنها و حرکت جوانه های جدید از بستر قبلی به بستر جدید گردیده و پس از مدتی این بستر نیز بصورت کامل پوشیده از مرجان های این گروه می گردد و در واقع عملیات تکثیر انجام گرفته است.

بیشتر بدانید:  رازهایی درباره صدف ها

ج) مرجانهای سخت پولیپ بزرگ:

تکثیر این گروه به دو صورت اجباری و اختیاری می باشد. در روش اختیاری که وجود یون کلسیم در اب بسیار مهم و تعیین کننده می باشد در صورت استاندارد بودن محیط نگهداری و همچنین تغذیه مناسب، این گروه بصورت جوانه زدن ، تکثیر را انجام می دهند و سپس هر جوانه شروع به رشد نموده و پس از رسیدن به اندازه مناسب از مرجان مادر جدا می گردد. در روش اجباری با استفاده از دستگاه برش، آنها را از مکانهای مناسب به چند قسمت تقسیم نموده و هر قسمت پس از ضد عفونی شدن و طی کردن مرحله قرنطینه به ظرف اصلی انتقال می یابد و سپس عملیات رشد و تکامل صورت می پذیرد.

د)مرجانهای سخت پولیپ کوتاه:

رایج ترین روش در تکثیر این خانواده از مرجان ها قلمه زدن می باشد. در این روش شاخه ها و قسمتهایی خاصی از مرجان را برش داده و پس از ضد عفونی کردن قسمتهای جدا شده را با استفاده از چسب مخصوص به یک بستر جدید اتصال می دهند و سپس هر قسمت بصورت مجزا شروع به رشد و نمو می نمایند.
لازم به ذکر است که در برخی از کارگاه های پرورش در آمریکا با استفاده از شوک و افزودن مواد شیمیایی موجب تحریک برخی از گونه های مرجانی شده و تکثیر آنها را همانند روش طبیعی از طریق آزاد سازی تخمک و اسپرم فراهم نموده اند. ولی استفاده از این روش در دیگر نقاط جهان حتی در برخی از کارگاه های تکثیر در خود آمریکا استفاده نمی گردد.
همچنین همانند بسیاری از کشورهای پیشرو در محیط زیست می توان از این شیوه برای احیاء مناطق آسیب دیده مرجانی استفاده نمود. در برخی از کشورها ، از مرجانها در صنعت دارویی استفاده می گردد. امروزه تکثیر و پرورش و فروش ریف های مرجانی به یک صنعت درآمد زا در برخی از کشورها تبدیل شده و باعث ارز آوری و کسب درآمد و ایجاد اشتغال گردیده است.

بیشتر بدانید:  قورباغه ماهی یا سنگ ماهی ؟

 

دستورالعمل یا شیوه نامه تکثیر و پرورش شقایق ها و مرجان های دریایی….

سازمان شیلات ایران
دفتر امور میگو و آبزیان آب شور-مرضیه ناجی
پاییز 94

استفاده از مطلب بدون ذکر عنوان ممنوع : سایت جامع ماهیان زینتی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *