ماهی فایتر

تکثیر و پرورش ماهی فایتر

مقدمه :

در انتخاب یک جفت مناسب برای تکثیر و تولید نسل باید به هدف خود از تکثیر، سن ، اندازه و سلامت ماهی ها توجه نمایید. اینکه چه منظوری از تکثیر دارید(اصلاح نژاد یا پرورش و فروش) . سن ماهی شما باید بین 4 تا 12 ماه بوده و بهتر است ماهی ماده جوانتر از جنس نر شما باشد . در مورد اندازه والدین نیز باید به این نکته توجه داشت که حتما ماهی نر را قویتر و بزرگتر از ماده انتخاب کنید تا وی در مرحله تخم ریزی به خوبی ماهی ماده را در آغوش بگیرد .

زیر نظر گرفتن جفت ها از نظر سلامت و بیماری های احتمالی قبل از شروع تکثیر و پرورش نیز لازمه یک تولید مثل موفقیت آمیز است . این عمل را باید چند هفته قبل از عملیات جفت گیری صورت دهید و از سلامتی آنها اطمینان حاصل نمایید.

تغذیه ، رژیم غذایی و کیفیت آب

تغذیه:

بهتر است 2 تا 4 هفته قبل از جفت گیری ماهیان مولد خود را تقویت نمایید برای این کار می توانید رژیم خاصی را شامل کرم های خاکی ، آرتیمیا ، لارو پشه ، دل گاو ، کرم خونی در نظر گرفته و روزانه 3 نوبت و در وعده های کوچک ماهی خود را تغذیه نمایید.

کیفیت آب :

چند هفته قبل از جفت گیری باید بیشتر از قبل از کیفیت آب آکواریوم خود اطمینان حاصل نمایید . بالانس نگه داشتن ترکیبات موجود در آب و تعویض روزانه 10 تا 25 درصد آب آکواریوم تاثیر زیادی در سلامتی ماهیان مولد شما دارد .

موارد مورد نیاز مخزن تخم ریزی

بیشتر بدانید:  کرم خاکی و افزایش رنگ در ماهی پرت

1- حجم آکواریوم شما در حالت ایده آل باید 40 لیتر باشد . البته در برخی منابع به مخزن 20 تا 25 لیتری هم اشاره شده است.

2- چون مخزن شما تا نیمه از آب پر خواهد شد لذا استفاده از یک بخاری 25 وات اتوماتیک توصیه می گردد.دمای آکواریوم تخم ریزی باید بین 27 الی28 درجه سانتیگراد باشد

3- توصیه شده در دو طرف مخزن دماسنج نصب گردد تا دمای آب در کل آکواریوم مشخص گردد

4- یک کاسه نصف شده یک بار مصرف . این کاسه باید به صورت واژگون و در میانه آکواریوم قرار گیرد برای ثابت نگه داشتن این نیم کاشه می توانیرد از نوار چسب استفاده کنید.

5- به کارگیری گیاه مصنوعی یا طبیعی مناسب برای ساخت محیطی طبیعی جهت پنهان شدن ماهی ماده

6- استفاده از یک فیاتر اسفنجی برای تصفیه آب

7- استفاده از یک شیشه استوانه ای با دو سر باز یا دو شیشه چراغ گردسوز برای سوا نگه داشتن جفت ها از هم

8- استفاده اختیاری از برگ درخت بادام جهت کم کردن آرام ph آب و محافظت تخم ها از عوامل عفونت زا (اضافه کردن یک برگ به ازای هر 40 لیتر آب )

9- بهره گرفتن از داروهای ضد قارچ برای سلامتی تخم ها

10- قرار دادن درپوش مناسب بر روی آکواریو جهت عدم تبخیر آب مخزن و استفاده از یک لامپ فلورسنت 10 وات

11- شما باید مخزن خود را دور از تابش مستقیم نور خورشید و در محلی که رفت و آممد کمی صورت می گیرد قرار دهید

اضافه کرد جفت ها به مخزن تخم ریزی:

پس از گذشت 24 ساعت از راه اندازی آکواریو تخم ریزی و بعد از تثبیت شرایط مخزن شما می توانید مولدین را به صورت جدا از هم وارد آکواریوم نمایید . این کار همانطور که قبلا به آن اشاره شد یا از طریق شیشه ای استوانه ای و یا دو عدد شیشه چراغ گرد سوز صورت می گیرد.پس از مدتی اجازه دهید ماهی نر آزاد گشته و قلمرو خود را بشناسد . در این حالت عجله ای برای آزاد کرد ماهی ماده نداشته باشید چون نر شما به آن آسیب خواهد زد . در این مدت ماهی نر در زیر برگ ها ی بادام شما و اطراف نیم کاسه شروع به ساخت لانه های حبابی خواهد کرد

بیشتر بدانید:   تکثیر و جمع آوری دافنی جهت تغذیه آبزیان

شروع جفت گیری

1- پس از ساخت لانه حبابی ماهی نر با رقص خاصی سعی در ترغیب ماهی ماده برای جفت گیری خواهد نمود و این زمان آزاد کردن ماهی ماده است.

2- اگر پس از آزاد سازی ماهی ماده تعقیب و گریزی نفس گیری را شاهد بودید بهتر است ماهی ماده را مجددا از ماهی نر دور نگه دارید.در غیر این صورت ماهی ماده نزدیک ماهی نر نرفته و با پایین آوردن سر خود یک زاویه 45 درجه خواهد ساخت.

3- پس از مدتی شما شاهد رقص آیین این ماهی به نام آغوش خواهید بود ماهی نر به شکل فوق آلعاده زیبایی ماهی ماده را در آغوش خواهد کشید و به فشاری که به آن وارد می سازد به تخم ریزی آن کمک خواهد کرد . تخم ریزی می تواند 2 تا 12 ساعت به طول انجامد

4- پس از تخم ریزی ماهی نر جهت جمع آوری تخم ها ماهی ماده را رهاکرده و به بستر خواهد رفت و ماهی ماده به شکل s در زیر خانه حبابی خواهد ماند

5- ماهی نر تخم ها را با دهان به سوی خانه حبابی خواهد برد و با حرکتی ضریه مانند انها را به حباب ها منتقل خواهد کرد

6- ماهی ماده پس از مدتی به حالت عادی بر خواهد گشت و در برخی مواقع به کمنک ماهی نر خواهد شتافت ولی در غیر اینصورت و در مواقعی که ماهی ماده به تخم ها بی تفاوت بود و یا سعی در خوردن تخم ها نماید بهتر است آن را از آکواریوم خارج نمایید چون ممکن است ماهی نر شما به آن آسیب زده یا اورا بکشد .

بیشتر بدانید:  اهمیت هوادهی در آکواریوم

تولد نوزاد ها :

معمولا ۳۶ سعت بعد نوزاد ها در حالی که از سر به لانه حبابی متصل هستند متولد می گردند و به مدت ۳ روز و تا زمانی که کیسه زرده انها باقی مانده ست نیازی به تغذیه ندارند بعد از این سه روز و زمانی که بچه ها شروع به شنای آزاد کردند بهتر است ماهی نر را از آکواریوم تخمگذاری خارج کرده و با پلانکتونها و تخم میگو به تغذیه آنها بپردازید

استفاده از مطلب بدون ذکر عنوان ممنوع : سایت جامع ماهیان زینتی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *