عامل بیماری:
تک یاخته ای به نام Hexamita (Spironucleus) بوده و معمولا ماهیانی را درگیر می سازد که بیشتر از سایرین دچار استرس گشته اند . سرد بودن آب ، کیفیت پایین آب و … می تواند از عوامل اصلی بروز استرس و رخ دادن این بیماری به شمار آید. شباهت فراوان این انگل تاژکدار با نوع آب شیرین آن سبب شده تا با نام Hexamita (Spironucleus) که عامل اصلی بیماری در ماهیان آب شیرن است شناخته گردد .
Brugerolle, 1974; Brugerolle et al., 1973; Lee, 1985
علائم :
**ماهی آلوده رنگ خود را از دست داده و رنگ پریده به نظر می آید . کاهش ناگهانی وزن و بی اشتهایی ، بی توجهی به کنش ها و ترشح ماده لزج مانند سفید رنگ (گاهی اوقات آبی ) به خصوص در زمان بروز عفونت های باکتریایی و انگلی ثانویه از علائم اصلی بروز این بیماری به شمار می آید .
**انگل می تواند موجب تحریک روده ها گردیده و با زخم نمودن آنها منجر به افزایش تشکیل موکوس و یا اسهال گردد. در معاینات میکروسکوپی مدفوع تازه ماهی بیمار یا محتویات روده ماهی مرده ( با بزرگنمایی 200 یا 300 ) می توان به وفور این تاژکداران را که بسیار شبیه به اسپرم هستند مشاهده نمود .
پیشگیری و کنترل بیماری:
استفاده از مترونیدازول به مدت سه روز بسیار مفید و کار آمد بوده است.به طور همزمان و برای مقابله با عفونت ثانویه باکتریایی می توان از داروهایی مانند nifurpirinol و یا nitrofurazone استفاده نمود . مترونیدازول را می توان به صورت مخلوط نمودن در مواد غذایی نیز به ماهی خوراند . پس از درمان، ممکن است برخی حفره ها تا پایان عمر همراه ماهی باقی بمانند .
استفاده از مطلب بدون ذکر عنوان ممنوع : سایت جامع ماهیان زینتی