تخم های ماهی آلوده به قارچ

بیماری های شایع تخم ها و لاروها ی ماهیان زینتی

سه عامل مهم باعث سفید شدن و خراب شدن تخمها می شوند:

1- کمبود اسپرم

2- آب دارای املاح اضافی است اصطلاحاً سنگین است.

3- حمله قارچها به تخمها

1- کمبود اسپرم – علت کمبود اسپرم ضعیف بودن ماهی نر است. باید ماهی نر از ماهی ماده حداقل یک هفته بصورت جداگانه نگهداری شود و در این مدت با غذاهای مقوی و متنوع تقویت شود و تا زمان آماده شدن کامل برای تخم ریزی تمام نکات بهداشتی رعایت شود و کنترل زنجیره های مراقبتهای ویژه و شرایط لازم آکواریم بصورت ایده آل باشد. که در آنصورت باید ماهیهای نر شاداب و سرحال باشند تا بتوانند در موقع تخم ریزی اسپرم کافی برای بارور ساختن تخمها رها سازند.

2- آب دارای املاح اضافی است و اصطلاحاً آب سنگین است- آب دارای املاح متعددی است که مهمترین آنها نمکهای کلسیم و منیزیم می باشند. مقدار این نمکها در هر آب و در هر منطقه کشورمان متفاوت است و اصطلاحاً مقدار املاح موجود در آب را سختی آب یا میزان سنگینی آب یا DH آب می گویند. اندازه درجه DH آب را با دستگاهی بنام سختی سنج اندازه گیری می نمایند. ازطرفی هر گونه و هر نوع از ماهیها با شرایط خاصی می توانند تخمریزی کنند و تخم هر کدام از آنها احتیاج به درجه سختی آب معینی دارد.

حالا چنانچه درجه سختی آب متناسب با آن نوع تخم نباشد وجود املاح اضافی در آب باعث سفید یا خراب شدن تخمها می گردد.

آبی که میزان نمکهای کلسیم و منیزم محلول آن زیاد باشد آب سنگین است که برای تخمها مناسب نیست. بهترین آب برای تخمها آب باران و آب برف است. زیرا دارای کمترین درجه سختی است. آب چشمه هایی که از مناطق کوهستانی جاری می شود، سبک و بسیار مناسب است. آب جوشیده که املاح آن به دیواره ظرف چسبیده باشد دارای املاح کمتری است و برای تخمها مناسب است. بهترین روش و آسانترین راه سبک کردن آب از طریق استفاده از ماده شیمیایی رزین است. آب پس از عبور از این ماده شیمیایی املاح اضافی خود را از دست می دهد باعث سبک شدن آب خواهد شد. با داشتن دستگاه DH سنج آب مورد نیاز هر خانواده ماهیها را تهیه و اندازه گیری نمائید. و در نتیجه زمانیکه تخمها در آب با شرایط مناسب قرار بگیرند که دارای درجه سختی اندازه نیاز تخمها باشد. هیچگونه صدمه ای به تخمها وارد نمی شود. در غیر اینصورت اگر درجه سختی آب تخمها مناسب نباشد تخمها خراب خواهد شد.

بیشتر بدانید:  بیماری انگلی ماهیان آب شور : بیماری مخملی دریایی (Oodinium or Amyloodmorsrs)

3- حمله قارچها به تخمها- چون تخمها در یک مکان ثابت و بدون حرکت هستند. حمله قارچها به تخمها شروع می شود، که در ابتدا به تخمهای سفید و خراب شده حمله ور می شوند. این عمل که حمله قارچها به تخمها خواهد بود، باعث سفید شدن و خراب شدن بقیه تخمها خواهدشد. قارچها با صدمه وارد کردن به تخمها منجر به نابودی آنها می شوند و روی تخمها یک غشای ابری سفید رنگ ظاهر می شود که این غشای سفید رنگ همان قارچها هستند.

تخم های ماهی آلوده به قارچ

راههای کنترل و جلوگیری از رشد قارچها عبارتند از :

الف- تخمها در جای تاریک قرار گیرند.

ب- درجه حرارت آب تخمها 27 تا 29 درجه سانتیگراد باشد.

ج- به تخمها داروی ضد قارچ اضافه کنید. برای کنترل و جلوگیری از رشد قارچها بهترین دارو متیلن بلو بصورت حمام دائم است.

د- حدالامکان تخمهای فاسد شده را از آکواریم خارج کنید.

ج- بررسی تلفات لاروها و علل بیماری آب آوردگی کیسه زرده نوزادان

نوزادانی که تازه از تخم در می آیند، دراطراف کیسه زرده آنها مقدار غیر طبیعی مایع جمع می شود. رنگ نوازدان از بقیه روشنتر می شود . نسبت به نوزادان سالم کمتر فعالیت دارند و از کمر حالت خمیدگی پیدا می کنند و به نظر می رسد که کیسه زرده آنها جذب بدنشان نمی شود و هیچ تغییری حاصل نمی شود. در واقع سه عامل مهم در بوجود آمدن چنین حالاتی نقش مهم دارند که عبارتند است:

1- مسمومیت شیمیایی مثلاً با نوعی فلز مثل زنگ آهن و غیره .

2- آب دارای املاح زیادی است که اصطلاحاً گفته می شود آب سنگین است.

بیشتر بدانید:  بیماری باکتریایی ماهیان آب شیرین : استقساء ( Dropsy )

3- انواع باکتریها یا میکروبها باعث این حالت در نوزادان می شوند.

بهترین روش تهیه آب مناسب برای استفاده تخمها و نوزادان ماهیها

آب را از یک تکه لوله پولیکا پلاستیکی که به دو طرف آن اتصالات وصل شده است و داخل آن ماده شیمیایی رزین قرارگرفته است عبور دهید. آب سالم با عبور از رزین سبک خواهد شد و سختی آب با درجه سختی مناسب برای هر خانواده از ماهیها تهیه و مورد استفاده قرار می گیرد و در یک مخزن ذخیره سازی و جمع آوری می شود. داخل مخزن یک فیلتر بزرگ که از سه لایه تشکیل شده است وجود دارد : 1- ابر 2- ذغال اکتیو یا کربن اکتیو 3- ماسه سیلیس

و بمدت یک هفته آب فیلتر می شود و توسط سنگ هوا به آب اکسیژن اضافی وارد می شود. بطوریکه بعد از یک هفته آب ساخته شده هیچگونه املاح اضافی نخواهد داشت وکاملاً آب شفاف و کریستالی ودارای سختی مناسب خواهد شد. آب ساخته شده را می توانید چندین بار استفاده کنید و نباید آن را دور بریزید . بهتر است بعد از باز شدن تخمها، به مخزن ذخیره سازی برگشت داده شود.

برگرفته از مقاله آقای بهزاد موذن – اصفهان

منبع مطلب: ABZAC

استفاده از مطلب بدون ذکر عنوان ممنوع : سایت جامع ماهیان زینتی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *